Plýtvání potravinami patří mezi palčivé problémy moderní společnosti. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Situace se může zdát neřešitelná. Pokud však změníte své návyky a budete o své spotřebě více přemýšlet, zabráníte i plýtvání potravinami. Náš pětiminutový průvodce proti plýtvání potravinami vám dá skvělý základ, který můžete ihned aplikovat. Kromě omezení vyhazování jídla také ušetříte čas a peníze.

Ponořte se do spíže

Otevřete své kuchyňské skříně, špajz a ledničku. Možná budete překvapeni, kolik jídla máte doma. Prvním krokem, jak snížit plýtvání potravinami, je udělat si seznam toho, co již máte. Získáte tak přehled potravin, které jste již nakoupili. Kolem nich poté vybudujete svůj nákupní lístek.

Ingredience, které máte v mrazáku nebo ve špajzu kombinujte a doplňte jen to nejnutnější, co potřebujete. Pokud je nutné něco doplnit, navštivte bezobalový obchod, jako je například Bez Obalu, kde si zvolíte optimální množství.

Poznámka: pro kosmetiku a drogerii využijte obchod Nebaleno.

Paběrkujte

Třetina potravin vypěstovaných na planetě se nikdy nedostane k zákazníkům. Hodně odpadu vzniká již během samotné produkce – i když je zelenina dokonale chutná a výživná – je považována za špatnou, díky nesprávné velikosti, tvaru nebo barvě. Jednou z možností, jak zabránit plýtvání, je paběrkování. Navštivte okolní zemědělce a zkuste se s nimi domluvit na spolupráci. Nebo se zapojte jako dobrovolník do organizace Zachraň jídlo, která se snaží redukovat plýtvání potravinami v České republice.

Objevte aplikace, sdílené ledničky nebo skupiny na plýtvání potravinami

Pro plýtvání potravinami se snaží bojovat i moderní technologie. Ukázkou je toho aplikace Olio nebo Too Good To Go, které snižují vyhazování potravin. Uživatelé mohou nabídnout potraviny blízké k datu spotřeby ostatním uživatelům. Ty je buď dostanou zdarma nebo za menší finanční obnos. Stejně je tomu i u restaurací.

Využít můžete i sdílené lednice, které fungují například v Praze, Plzni, Litoměřicích nebo Českých Budějovicích. Lednice slouží na podobném principu jako mobilní aplikace. Každý do nich může vložit nebo odnést jídlo zdarma.

Pokud nemáte k dispozici ani jednu z výše uvedených možností, pak tu jsou sociální sítě. Založte skupinu ve vašem městě, která zabrání plýtvání potravinami. Přidávejte co aktuálně nepotřebujete a naopak co by se vám hodilo. Vytvoříte komunitu, která má stejné zájmy jako vy.

Ovládněte porce

Aplikace jsou skvělým způsobem, jak snížit plýtvání potravin. Jedná se však o řešení již vzniklého problému. Aby se zabránilo vzniku samotného plýtvání, je dobré mít kontrolu nad potravinami doma. Vždy je lákavé mít více, než skutečně potřebujete. Naučte se kupovat a vařit jen takové množství, které skutečně sníte. Obecně postačí hrnek těstovin nebo poloviční hrnek rýže na osobu. Dalším doporučením je velikost libového masa, které se rovná balíčku karet. Experimentujte a zkuste přijít na vaše optimální porce, které vás zasytía zároveň nevzniká žádný přebytečný odpad.

Objevte tajemství BIO potravin. Seznamte se s certifikáty, na které můžete natrefit v článku Co vlastně znamená etické, ekologické a fairtrade.

Poznejte rozdíl

Datum minimální trvanlivosti je pouze vodítkem a není spojeno s bezpečností. Po tomto datu může potravina změnit barvu, chuť nebo texturu, ale je naprosto bezpečné ji konzumovat.Mnoho lidí vyhodí potraviny, které dosáhly data uvedeného na obalu, ale to vede ke zbytečnému odpadu. Jediný den, který musíte dodržovat z bezpečnostních důvodů, je použití podle data spotřeby.

Pěstujte své vlastní

Pěstování vlastních bylin nebo zeleniny není tak náročné, jak si většina lidí myslí. Začněte s bazalkou nebo mátou. Existuje spousty druhů zeleniny, ovoce a bylin, které vám vyrostou na okenním parapetu. Rajčata nepotřebují příliš mnoho prostoru a dokonce i jahody můžete pěstovat v závěsném koši. Pěstování a péče o své vlastní potraviny vám dá pocit štěstí a radosti z dobře odvedené práce. Navíc ušetříte peníze a zamezíte vzniku odpadu.

Vytvořte kompost

Je zřejmé, že některé kousky jídla, které nemůžete nebo nechcete sníst, jako jsou zeleninové slupky, jádra nebo stonky, nepatří do lednice. Kompostování je však skvělý způsob, jak udržet odpad mimo skládku a zároveň z něj mít užitek. Investujte do kompostu nebo domácího kompostéru. Nechte udělat žížaly a červy všechnu těžkou práci. Pokud nemáte pro kompostování doma dostatek prostoru, využijte komunitní zahrady nebo okresní sběr potravin.